Sterschema en Oracle BI: Eén Versie van de Waarheid voor Jouw Data

Sterschema

De basis van het sterschema werd gelegd door Ralph Kimball, met zijn theorieën over dimensioneel modelleren. Al ver voor de opkomst van BI-software ontwikkelde hij inzichten die nog steeds relevant zijn voor hoe gegevens in de BI-omgeving van Oracle worden weergegeven. Het sterschema is eigenlijk een visueel model waarin feiten en dimensies centraal staan.

Voorbeeld van een sterschema:

Een concreet sterschema:

Feit

Denk bijvoorbeeld aan omzet, waarbij verschillende berekeningen worden gebruikt om data te groeperen, zoals facturen of omzetbedragen. Een feit wordt een KPI wanneer er bijvoorbeeld een norm, budget of beoordeling aan gekoppeld is.

Binnen Oracle BI krijgt een feit pas betekenis als het een heldere definitie heeft die aansluit bij jouw bedrijfsvoering met Oracle JD Edwards. Dit roept vragen op zoals:

  • Wat telt als omzet? Bijvoorbeeld alle gefactureerde bedragen
  • Welke valuta is van toepassing?
  • Wat is de juiste datum (factuur- of grootboekdatum)?

Vervolgens spelen meer detailvragen, zoals:

  • Hoe dienen creditorders hierin te worden gezien?
  • Welke ordertypes zijn van toepassing?
  • Welke statuscodes of holdcodes hebben hier mogelijk invloed op?
  • Hoe moet met interne (onderlinge leveringen) versus externe omzet worden omgegaan?
  • Hoe moet met (betalings)kortingen worden omgegaan?

Pas als op deze en andere detailvragen antwoord kan worden gegeven en er consensus over bestaat, kan het feit Omzet in Oracle BI een juiste rol gaan spelen. Deze definities dienen goed gedocumenteerd te worden en liefst binnen Oracle BI herkenbaar en opvraagbaar te zijn.

Dimensie

Een dimensie kan herkend worden voor elke keer dat het woord per bij een feit wordt genoemd:

  • Wat is de Omzet per Klant?
  • Wat is de Omzet per Maand?

Een dimensie vraagt ook om een duidelijke definitie. Wat verstaan we bijvoorbeeld precies onder ‘klant’? Elk detail telt: zo kunnen attributen zoals land of factuurnummer extra content geven aan jouw analyse.

Uiteindelijk bouwen al deze elementen samen een bedrijfsinformatiemodel (ook wel bekend als Oracle’s Common Enterprise Information Model) dat zorgt voor één enkele versie van de waarheid. In het volgende artikel gaan we dieper in op hoe feiten en dimensies samenwerken voor heldere bedrijfsinzichten.

Hiërarchie

Wanneer een dimensie ook een structuur kent, spreekt men van een hiërarchie.

In Oracle JD Edwards wordt data vaak geordend met categoriecodes. De juiste interpretatie hiervan maakt het verschil. Neem bijvoorbeeld de dimensie tijd met zijn logische kalenderstructuur. Deze structuur biedt binnen Oracle BI allerlei mogelijkheden om in je data te duiken: Drill down, Roll Up, Zoom in en Zoom out. Daarnaast kun je gegevens op verschillende manieren samenvatten of gedetailleerder maken, ook wel aggregatieniveaus genoemd.

De implementatie van een BI-oplossing is meer dan de implementatie van een softwareoplossing. De visie van Cadran is gericht op het bepalen van de juiste informatie, die op het juiste moment bij de juiste mensen in uw organisatie beschikbaar is. Daarbij is een gedegen projectaanpak zeer belangrijk om de valkuilen van een dergelijke implementatie te voorkomen. BI gaat namelijk niet over het ontwikkelen van rapporten of het creëren van mooie dashboards. BI gaat over het managen van uw organisatie en Cadran is uw partner als het gaat om Business Intelligence en JD Edwards. Wilt u meer weten?

Jelle Huisman managing partner

Jelle Huisman

Managing Partner