Tableau implementeren middels de Minimum Viable Product (MVP) aanpak

Misschien heb je wel eens gehoord van het concept Minimum Viable Product (MVP). Toch merken we dat niet iedereen ermee bekend is. In deze blog leggen we uit wat een MVP is en hoe deze aanpak werkt bij een Tableau-implementatie.
Tijdens Tableau-projecten werk ik graag volgens het principe: begin met laaghangend fruit. Dit betekent dat we snel van start gaan met de software en al heel vroeg enkele dashboards in productie brengen die direct waarde toevoegen. Vanuit dit startpunt voegen we in korte iteraties steeds meer inhoud en complexiteit toe. Hierdoor is de implementatie niet alleen zichtbaar en leuk voor iedereen, maar verschijnen er ook regelmatig nieuwe functionaliteiten. Dit maakt de adoptie van de oplossing laagdrempelig.
Laaghangend fruit
Het laaghangende fruit dat we als eerste ontwikkelen noemen we ook wel het Minimum Viable Product (MVP). Voor Tableau betekent dit dat we samen bepalen welke dashboards onderdeel zijn van het MVP. Een dashboard bestaat uit één of meerdere tabellen of grafieken. Zo kan een dashboard bijvoorbeeld omzet- en margecijfers inzichtelijk maken, met verschillende dwarsdoorsnedes. We raden meestal aan om maximaal tien dashboards te definiëren als MVP. Deze dashboards geven vaak nieuwe inzichten of maken bestaande informatie makkelijker toegankelijk.
Tableau implementeren
Soms bestaat het MVP uit maar één dashboard, zoals omzet- en margecijfers. Binnen een tot twee weken kan dit dashboard live zijn: een herkenbaar en begrijpelijk startpunt. Daarna werken we in korte iteraties aan steeds wat meer inhoud. Zo voegen we bijvoorbeeld een dashboard toe voor Accounts Receivable en betaalgedrag van klanten, gevolgd door een vergelijkbaar dashboard voor Accounts Payable. Steeds meer afdelingen en medewerkers krijgen toegang tot Tableau en de oplossing breidt zich langzaam uit. Vaak zien we dat medewerkers enthousiast worden en graag zelf ook een dashboard willen hebben. Een collega van afdeling A ziet bijvoorbeeld een prachtig dashboard bij afdeling B en denkt: “Dat wil ik ook!”
Het MVP proces
Vooral in een tijd waarin er terughoudend wordt gedacht over grote investeringen, biedt deze aanpak kansen. Door op deze manier te werken, is de Tableau-implementatie niet alleen voordeliger, maar is ook de tijdsinvestering voor jou als klant minimaal.
Het MVP-proces verloopt als volgt: eerst plannen we een brainstormsessie in om samen de MVP-dashboards vast te stellen. Daarna installeren en configureren we Tableau (on-premise of in de cloud) en ontwikkelen we de MVP-dashboards. Vervolgens gaan we live met deze dashboards en geven we training aan de key users. Dit hele proces duurt meestal niet langer dan een paar weken.

Jelle Huisman
Managing Partner
Snel starten met Tableau?
Begin met een Minimum Viable Product (MVP): een set dashboards die direct waarde leveren. Zo creëer je snel impact en breid je stapsgewijs uit.