Oracle BI: Van Data-analyse Naar Toekomstvoorspellingen

Oracle BI – Overpeinzingen (9) – Cadran publiceert een serie artikelen over de visie achter Oracle Business Intelligence en Oracle JD Edwards. In deze artikelen delen we inzichten die je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor de implementatie en het gebruik van beide systemen. Het vorige artikel ging over de ontwikkelingscyclus, de stappen naar volwassenheid en de rapportagemogelijkheden in JD Edwards. Dit artikel gaat nog een stap verder: we onderzoeken hoe je met deze tools ook de toekomst kunt voorspellen.

Oracle BIEE toepassingen

Oracle Business Intelligence helpt organisaties om sterkt te verbeteren, zowel in de kwaliteit van data (zowel stamgegevens als transactiedata) als in de efficiëntie van de processen. Met analyses, grafieken en KPI’s biedt Oracle BI op operationeel, tactisch en strategisch niveau heldere stuurinformatie om de organisatie, administratie en processen te optimaliseren.

We hebbe  eerder hebben gezien dat een KPI (Key Performance Indicator) een krachtig middel is om signalen te geven wanneer er moet worden bijgestuurd. Door feiten en metingen te voorzien van een beoordeling of doelstelling, kan Oracle BI helpen om deze signalen op te vangen. Een voorbeeld is ziekteverzuim: 4% ziekteverzuim is op zichzelf alleen een gegeven. Maar door aan te geven dat dit percentage “te hoog” is, kan Oracle BI dit oppikken en helpen om bij te sturen.

Oracle BI maakt het ook mogelijk om op basis van bestaande data vooruit te kijken. Door trends in dashboards en analyses slim op te zetten, kun je ontwikkelingen inschatten. Een voorbeeld hiervan is een analyse van de afzet van de top 50 klanten: op basis van de verkopen van vorig jaar kan worden voorspeld of de klant dit jaar waarschijnlijk meer of minder zal afnemen. Een eenvoudige lineaire trend kan al een schatting geven, maar de formule kan zo uitgebreid worden als gewenst.

Door gebruik te maken van Sales Forecasting in JD Edwards ontstaan er nog meer mogelijkheden voor toekomstgerichte inzichten. Hoe beter de data in deze module is ingericht, hoe sneller en duidelijker Oracle BI via visualisaties een beeld van de toekomst kan schetsen.

Proactive Alerts

Met Oracle BI kun je proactieve meldingen instellen via Agents. Dit zijn geplande taken die automatisch worden uitgevoerd. Op basis van KPI’s en ingestelde criteria kunnen deze Agents meldingen sturen via e-mail of sms, en ze kunnen een alert tonen op je belangrijkste internet- of intranetpagina. Gebruikers of teams kunnen zich abonneren op specifieke alerts, zodat ze direct op de hoogte blijven van belangrijke updates, vergelijkbaar met newsfeeds.

KPI Watch Lists & Scorecards

Gebruikers kunnen KPI’s bundelen in Watch Lists, waardoor ze een volledig overzicht krijgen van de prestaties van een proces of afdeling. Bijvoorbeeld, een Watch List voor het magazijnproces kan KPI’s bevatten zoals omloopsnelheid, aantal backorders, manco’s en orderpicksnelheid. Pas als alle afzonderlijke KPI’s positief zijn, kleurt de overkoepelende status groen. Deze Watch Lists kunnen worden gekoppeld aan specifieke afdelingen, zodat bijvoorbeeld de prestaties van Customer Service, Logistiek en Debiteurenbeheer binnen het totale proces van Sales Order Management zichtbaar worden. In Oracle BI is deze functie bekend als Scorecards, waarmee je doelen kunt stellen zoals een beoogde winstmarge voor het jaar. Alle betrokken afdelingen en processen worden zo op het hoogste niveau gevolgd en aangestuurd, waarbij budgetten, doelen, voorspellingen en trends helpen om de organisatie slimmer te sturen.

Actionable intelligence 

Een krachtig concept in Oracle BI is Conditional Dashboarding, waarbij bepaalde dashboards of secties alleen zichtbaar zijn wanneer ze relevant zijn. Bijvoorbeeld: een sectie met klanten die slecht betalen wordt pas getoond als bepaalde drempels zijn overschreden. Dit wordt ook wel Actionable Intelligence genoemd. Links naar detailanalyses of drilldowns verschijnen alleen wanneer er iets is dat aandacht nodig heeft, volledig volgens de principes van Management by Exception. Zo richt je je alleen op de zaken die écht aandacht vragen.

Performance Management

Naast Oracle BI biedt Oracle ook Enterprise Performance Management (EPM). Deze tools, oorspronkelijk afkomstig uit Hyperion, bouwen verder op Oracle BI en bieden dynamische mogelijkheden om de organisatie op prestaties te monitoren en bij te sturen.

Met vooruitkijkende analyses kun je belangrijke vragen beantwoorden, zoals:

  • Welke klant gaat dit jaar de meeste winst opleveren?
  • Welk product zal niet meer worden gekocht?
  • Wat gebeurt er als de vraag lager uitvalt dan de verwachting?

Hiermee verschuift de focus naar what-if-analyses en scenario’s. Op basis van historische gegevens kunnen scenario’s worden gecreëerd voor vragen als:

  • Wat als er meer mensen in het magazijn werken?
  • Wat als we een nieuwe productlijn lanceren?
  • Wat als er een nieuw distributiecentrum wordt geopend?

Deze analyses maken het mogelijk om middellange-termijnprognoses te maken voor de komende jaren. Verschillende parameters kunnen worden aangepast om verschillende uitkomsten te modelleren. De resultaten kunnen worden opgeslagen en later worden vergeleken met de werkelijkheid, waardoor je inzicht krijgt in hoe bepaalde keuzes zich in de praktijk hebben ontwikkeld.

Belangrijke toepassingen binnen Oracle EPM:

  • Planning en Budgettering
  • Financieel Beheer
  • Projectplanning
  • Beheer van bedrijfsmiddelen
  • Personeelsplanning
  • Essbase Analytics
  • Real-Time Beslissingen

Big Data

Het begrip Big Data hoor je tegenwoordig overal. In het volgende artikel gaan we dieper in op wat dit nu echt betekent, de technieken erachter en hoe je er praktisch mee aan de slag kunt.

Jelle Huisman managing partner

Jelle Huisman

Managing Partner